Menu

Kurzy a školení

 

Všechny kurzy a školení připravujeme přesně na míru vašim požadavkům a vašemu rozpočtu.

Budeme se ptát na:

počet osob, u nás nebo u vás, představa o termínu a délce kurzu, vaše představa o rozpočtu, úroveň aktuálních znalostí a požadovaná úroveň znalostí po dokončení kurzu, jakékoliv další požadavky na obsah lahví i informací.

 

Úroveň 0: Piju rád. Rozlišuji podle ceny, na červené a bílé, na chutná a nechutná.

Základní úroveň: Vyznáte se v označení a názvech vín a destilátů a víte, co vám chutná.

Střední úroveň: Orientujete ve stylech a odrůdách. Víte jak pěstování, způsob výroby, délka zrání ovlivňuje chuť a kvalitu vín a destilátů.

Profi úroveň: Naslepo dokážete určit kvalitu a původ chutí ve víně a destilátech. Troufnete si odhadnout potenciál vín pro archivaci. Jste degustátor, umíte vybrat, umíte doporučit.

 

Kurzy a školení na téma: Víno

 

Světové styly tichých vín

Ochutnáte a dozvíte se:

Jak a proč chutnají různě vína z teplého a chladného regionu, ze "starého" a "nového" světa, ze sudu nebo z nerezových tanků.

Budete umět rozlišít chuť 10 mezinározních odrůd (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling, Chenin Blanc a Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Garnacha) a poznáte lokální odrůdy typické pro konkrétní země.

Zjistíte například, jak chutná typický Riesling z Mosely, Sauvignon z Marlborough, Chateauneuf-du-Pape z Jižní Rhony, Amarone z Itálie.

 

Světové styly šumivých vín

Ochutnáte a dozvíte se:

Prosecco, Cava, Cremant, Champagne, Moscato d'Asti a české sekty. V čem se liší chuť, jakými způsoby, ze kterých odrůd, v jakých zemích se vyrábí.

Jak je to s ročníky, rezervním vínem a archivací.

Proč se tolik liší jejich cena.

 

Francouzské regiony a odrůdy

Ochutnáte a dozvíte se:

Co znamenají výrazy na etiketách. Jaké jsou rozdíly v označování vín "Cru" v Bordeaux a v Burgundsku. 

Poznáte typická vína a odrůdy pro hlavní francouzské regiony a apelace (Jižní a Severní Rhona, Alsasko, Burgundsko, Bordeaux, Champagne). 

V čem se liší chuť a kvalita levných od prémiových vín.

 

Italské regiony a odrůdy

Ochutnáte a dozvíte se:

Co znamenají slova na etiketách, pravidla označování a kvalifikace vín v konkrétních italských regionech. Jak vína chutnají, jak a z jakých odrůd se vyrábí. Co čekat od Pinotu Grigio, Primitiva, Chianti nebo Barola.

Ochutnáte typická vína a odrůdy pro hlavní italské regiony a apelace (Toskánsko, Piemont, Veneto, Puglia, Lombardie) včetně Prosecca a Franciacorty.

V čem se liší chuť a kvalita levných od prémiových vín.

 

WSET Systematic approach to tasting - určení kvality vín

Ochutnáte a dozvíte se:

Systematic approach to tasting neboli Systematický přístup k ochutnávání vín a destilátů podle WSET (Wine & Spirit Education Trust) je čistě objektivní, popisný, mezinárodně uznávaný způsob popisu vín a stupně kvality. 

Naučíte se popsat chuťový profil vín - primární, sekundární, terciální aroma a chuť kdy a jak vzniká. Dokážete určit intenzitu a povahu jednotlivých složek chuti jako je sladkost, kyselina, alkohol, tělo, tanin, délka dochuti. 

Dozvíte se jakým způsobem určit stupeň kvality vína a potenciál pro archivaci. Pokud si děláte poznámky k vínům, tento způsob vám zaručí, že si přesnou chuť vína vybavíte i za deset let při čtení popisů.

Ochutnáte vína z významných vinařských regionů a apelací, odrůdy mezinárodní i lokální, vína různé kvality. Všechno ochutnáváme naslepo kvůli nezaujatosti a lepšímu soustředění na projev vína.

 

Kurzy a školení na téma: Destiláty

 

Jak degustovat destiláty

Ochutnáte a dozvíte se:

Rum, whisky, Cognac, Armagnac, Brandy, Vodka, Gin, Absinth, Grappa, ...

Z čeho, kde, jak a proč se vyrábí.

Vliv zrání v sudu na chuť a kvalitu destilátu.

Kategorie a označování stylu (VO, VS, VSOP, XO, elixír, spiced, yo, solera, vintage, ...)

Tvary sklenic, na ledu nebo bez, jak ochutnávat, jak vybírat.

 

Styly rumů

Ochutnáte a dozvíte se:

Kategorie a označování stáří rumů na etiketách. Z čeho, jak, proč, kde se rumy vyrábí.

Porovnáte si chutě a styly růmů z různých koutů světa, různého stáří, zrajících v různých typech sudů. 

Ochutnáte rumy sladké, suché, ochucené, komerční, prémiové.

Dozvíte se z čeho pít, s čím míchat, jak chladit, jak ochutnávat.

 

Styly whisky a whiskey

Ochutnáte a dozvíte se:

Co všechno lze vyčíst z etiket. Z čeho, jak, proč, kde se vyrábí. Rozdíl mezi whisky a whiskey, co znamená single malt, blended, grain.

Ochutnáte skotskou, irskou, americkou, japonskou, českou. Porovnáte styly od jemné po nakouřenou.

Dozvíte se z čeho pít, kdy chladit, jak ochutnávat.

 

Styly skotské whisky

Ochutnáte a dozvíte se:

Co všechno lze vyčíst z etiket. Z čeho, jak, proč, kde se vyrábí. Rozdíl mezi whisky a whiskey, co znamená single malt, blended, grain.

Ochutnáte whisky z Islay, Highlands, Speyside, Lowlands i ostrovů. Porovnáte styly od jemné po nakouřenou, od komerčních po prémiové.

Dozvíte se z čeho pít, kdy chladit, jak ochutnávat.

 

WSET Systematic approach to tasting - určení kvality destilátů

Ochutnáte a dozvíte se:

Systematic approach to tasting neboli Systematický přístup k ochutnávání vín a destilátů podle WSET (Wine & Spirit Education Trust) je čistě objektivní, popisný, mezinárodně uznávaný způsob popisu vín a stupně kvality. 

Naučíte se popsat chuťový profil destilátů a určit intenzitu a povahu jednotlivých složek chuti jako je sladkost, alkohol, tělo, délka dochuti. 

Dozvíte se jakým způsobem určit stupeň kvality destilátů. Pokud si děláte poznámky k tomu, co jste ochutnali, tento způsob vám zaručí, že si přesnou chuť vybavíte i za deset let při čtení popisů.

Ochutnáte různé styly a úrovně kvality rumů, whisky, gin, teqilu, vodku, brandy, pálenky. Všechno ochutnáváme naslepo kvůli nezaujatosti a lepšímu soustředění na projev destilátu.

 

Kurzy a školení na téma: Gastronomie

 

Servis a gastronomické párování vín a destilátů

Ochutnáte a dozvíte se:

Jaké jsou aktuální trendy v gastronomii a ve světě vín a destilátů.

Trošku nabouráme klišé, že bílé s bílým masem bílé víno a červené s červeným, dozvíte se, proč to jde i jinak.

Jak sestavit menu nebo vinný lístek. 

Jak vína a destiláty prezentovat a doporučovat.

Jak odhalit vadné víno a co s ním dělat.

Která vína dekantovat, jak servírovat.

Co z čeho jak pít, při jaké teplotě. Jak stanovit pořadí vín a destilátů.

Váš účet

Kontakt

+420 777 888 998
+420 731 803 379
inbox@drinkia.cz

Prodejna

OC Flora - 1. patro
Vinohradská 2828/151, Praha 3
otevřeno: Po-So 9-21, Ne 10-21 hod