Kurzy a školení
Všechny kurzy a školení připravujeme přesně na míru vašim požadavkům a vašemu rozpočtu.
Budeme se ptát na:
počet osob, u nás nebo u vás, představa o termínu a délce kurzu, vaše představa o rozpočtu, úroveň aktuálních znalostí a požadovaná úroveň znalostí po dokončení kurzu, jakékoliv další požadavky na obsah lahví i informací.
Úroveň 0: Piju rád. Rozlišuji podle ceny, na červené a bílé, na chutná a nechutná.
Základní úroveň: Vyznáte se v označení a názvech vín a destilátů a víte, co vám chutná.
Střední úroveň: Orientujete ve stylech a odrůdách. Víte jak pěstování, způsob výroby, délka zrání ovlivňuje chuť a kvalitu vín a destilátů.
Profi úroveň: Naslepo dokážete určit kvalitu a původ chutí ve víně a destilátech. Troufnete si odhadnout potenciál vín pro archivaci. Jste degustátor, umíte vybrat, umíte doporučit.
Kurzy a školení na téma: Víno
Světové styly tichých vín
Ochutnáte a dozvíte se:
Jak a proč chutnají různě vína z teplého a chladného regionu, ze "starého" a "nového" světa, ze sudu nebo z nerezových tanků.
Budete umět rozlišít chuť 10 mezinározních odrůd (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling, Chenin Blanc a Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Garnacha) a poznáte lokální odrůdy typické pro konkrétní země.
Zjistíte například, jak chutná typický Riesling z Mosely, Sauvignon z Marlborough, Chateauneuf-du-Pape z Jižní Rhony, Amarone z Itálie.
Světové styly šumivých vín
Ochutnáte a dozvíte se:
Prosecco, Cava, Cremant, Champagne, Moscato d'Asti a české sekty. V čem se liší chuť, jakými způsoby, ze kterých odrůd, v jakých zemích se vyrábí.
Jak je to s ročníky, rezervním vínem a archivací.
Proč se tolik liší jejich cena.
Francouzské regiony a odrůdy
Ochutnáte a dozvíte se:
Co znamenají výrazy na etiketách. Jaké jsou rozdíly v označování vín "Cru" v Bordeaux a v Burgundsku.
Poznáte typická vína a odrůdy pro hlavní francouzské regiony a apelace (Jižní a Severní Rhona, Alsasko, Burgundsko, Bordeaux, Champagne).
V čem se liší chuť a kvalita levných od prémiových vín.
Italské regiony a odrůdy
Ochutnáte a dozvíte se:
Co znamenají slova na etiketách, pravidla označování a kvalifikace vín v konkrétních italských regionech. Jak vína chutnají, jak a z jakých odrůd se vyrábí. Co čekat od Pinotu Grigio, Primitiva, Chianti nebo Barola.
Ochutnáte typická vína a odrůdy pro hlavní italské regiony a apelace (Toskánsko, Piemont, Veneto, Puglia, Lombardie) včetně Prosecca a Franciacorty.
V čem se liší chuť a kvalita levných od prémiových vín.
WSET Systematic approach to tasting - určení kvality vín
Ochutnáte a dozvíte se:
Systematic approach to tasting neboli Systematický přístup k ochutnávání vín a destilátů podle WSET (Wine & Spirit Education Trust) je čistě objektivní, popisný, mezinárodně uznávaný způsob popisu vín a stupně kvality.
Naučíte se popsat chuťový profil vín - primární, sekundární, terciální aroma a chuť kdy a jak vzniká. Dokážete určit intenzitu a povahu jednotlivých složek chuti jako je sladkost, kyselina, alkohol, tělo, tanin, délka dochuti.
Dozvíte se jakým způsobem určit stupeň kvality vína a potenciál pro archivaci. Pokud si děláte poznámky k vínům, tento způsob vám zaručí, že si přesnou chuť vína vybavíte i za deset let při čtení popisů.
Ochutnáte vína z významných vinařských regionů a apelací, odrůdy mezinárodní i lokální, vína různé kvality. Všechno ochutnáváme naslepo kvůli nezaujatosti a lepšímu soustředění na projev vína.
Kurzy a školení na téma: Destiláty
Jak degustovat destiláty
Ochutnáte a dozvíte se:
Rum, whisky, Cognac, Armagnac, Brandy, Vodka, Gin, Absinth, Grappa, ...
Z čeho, kde, jak a proč se vyrábí.
Vliv zrání v sudu na chuť a kvalitu destilátu.
Kategorie a označování stylu (VO, VS, VSOP, XO, elixír, spiced, yo, solera, vintage, ...)
Tvary sklenic, na ledu nebo bez, jak ochutnávat, jak vybírat.
Styly rumů
Ochutnáte a dozvíte se:
Kategorie a označování stáří rumů na etiketách. Z čeho, jak, proč, kde se rumy vyrábí.
Porovnáte si chutě a styly růmů z různých koutů světa, různého stáří, zrajících v různých typech sudů.
Ochutnáte rumy sladké, suché, ochucené, komerční, prémiové.
Dozvíte se z čeho pít, s čím míchat, jak chladit, jak ochutnávat.
Styly whisky a whiskey
Ochutnáte a dozvíte se:
Co všechno lze vyčíst z etiket. Z čeho, jak, proč, kde se vyrábí. Rozdíl mezi whisky a whiskey, co znamená single malt, blended, grain.
Ochutnáte skotskou, irskou, americkou, japonskou, českou. Porovnáte styly od jemné po nakouřenou.
Dozvíte se z čeho pít, kdy chladit, jak ochutnávat.
Styly skotské whisky
Ochutnáte a dozvíte se:
Co všechno lze vyčíst z etiket. Z čeho, jak, proč, kde se vyrábí. Rozdíl mezi whisky a whiskey, co znamená single malt, blended, grain.
Ochutnáte whisky z Islay, Highlands, Speyside, Lowlands i ostrovů. Porovnáte styly od jemné po nakouřenou, od komerčních po prémiové.
Dozvíte se z čeho pít, kdy chladit, jak ochutnávat.
WSET Systematic approach to tasting - určení kvality destilátů
Ochutnáte a dozvíte se:
Systematic approach to tasting neboli Systematický přístup k ochutnávání vín a destilátů podle WSET (Wine & Spirit Education Trust) je čistě objektivní, popisný, mezinárodně uznávaný způsob popisu vín a stupně kvality.
Naučíte se popsat chuťový profil destilátů a určit intenzitu a povahu jednotlivých složek chuti jako je sladkost, alkohol, tělo, délka dochuti.
Dozvíte se jakým způsobem určit stupeň kvality destilátů. Pokud si děláte poznámky k tomu, co jste ochutnali, tento způsob vám zaručí, že si přesnou chuť vybavíte i za deset let při čtení popisů.
Ochutnáte různé styly a úrovně kvality rumů, whisky, gin, teqilu, vodku, brandy, pálenky. Všechno ochutnáváme naslepo kvůli nezaujatosti a lepšímu soustředění na projev destilátu.
Kurzy a školení na téma: Gastronomie
Servis a gastronomické párování vín a destilátů
Ochutnáte a dozvíte se:
Jaké jsou aktuální trendy v gastronomii a ve světě vín a destilátů.
Trošku nabouráme klišé, že bílé s bílým masem bílé víno a červené s červeným, dozvíte se, proč to jde i jinak.
Jak sestavit menu nebo vinný lístek.
Jak vína a destiláty prezentovat a doporučovat.
Jak odhalit vadné víno a co s ním dělat.
Která vína dekantovat, jak servírovat.
Co z čeho jak pít, při jaké teplotě. Jak stanovit pořadí vín a destilátů.